Mika Kivimaa - Kyseenalaistamisia hyvinvoinnin vuoksi kulttuuri + kansallismielisyys = kansakunta -> kansakunta + laki = kansallisvaltio

Oikeusjärjestelmämme on hidas

  • Oikeusjärjestelmämme on hidas

Suomalainen huomaa Suomen oikeusjärjestelmän hitauden vasta kun itse joutuu sitä käyttämään. Maailman korruptoituneissa maissa asiansa saa käsitellyksi nopeammin, jos antaa enemmän rahaa ”tiskin ali”. Käytössäni ei ole laajaa vertailutietoa, mutta väitän, Suomen oikeusjärjestelmä on varsin hidas! Suomessa käsittely on  hidasta kaikille – tasapuolisesti. Tästä aiheutuu monenlaista haittaa ja vaikeuksia, joista ei juuri koskaan puhuta.

Toisesta vanhemmasta vieroittamista ei ole vieläkään saatu osaksi rikoslainsäädäntöä 140:n kansanedustajan allekirjoituksesta huolimatta ja hidas oikeusjärjestelmä mahdollistaa vieroittamisen edelleen varsin hyvin. Jo pelkästään epäselvä, riitainen huoltajuustilanne stressaa sekä vanhempia että lapsia siinä määrin, että se todellakin uhkaa henkisesti turvallista kasvuympäristöä sekä lasten oikeutta ylläpitää suoria yhteyksiä kumpaankin vanhempaansa säännöllisesti. Jos huoltajuusriidat voitaisiin – vuosien sijasta – pahimmimmissakin tapauksissa käsitellä kuukauden tai kahden kuluessa niiden vireilletulosta, vahinko äiti-lapsi- tai isä-lapsi-suhteille olisi pienempi.

Kun pahoinpitelyn oikeuskäsittely ajoitetaan yli puoli vuotta tapahtuman jälkeen, hämärtyvät asianomaisen ja todistajien muistikuvat jo paljon ennen oikeudenkäyntipäivää. Kuinka vaikea onkaan silloin saada totuus selville ja tuomio oikeudenmukaiseksi? Jos on kyse perheväkivallasta, uhkatilanne jatkuu koko odotusajan, sillä ennen pahoinpitelytuomiota ei voi saada myöskään päätöstä lähestymiskiellosta.

Työkyvyttömäksi joutuneet ihmiset taistelevat vuosikausia eri oikeusasteissa ennen kuin voivat voittaa kitsaat vakuutusyhtiöt maksamaan vakuutuskorvauksia työkyvyttömyyden tähden. Perussuomalaiset ovat tehneet asiasta tilannetta helpottavia lakiesityksiä, jotka ovat kaatuneet Keskusta-vetoisen hallituksen vastustukseen.

Kun kunnan tai kaupungin viranhaltija tekee virheellisen, lainvastaisen päätöksen, sen kohde joutuu kärsimään siitä usein siihen asti, kunnes hallinto-oikeus toteaa päätöksen olleen lainvastainen. Hallinto-oikeuden käsittelyajat ovat venyneet jopa yli kahteen vuoteen turvapaikkapäätösvalitusten käsittelyn aiheuttaman ruuhkan vuoksi.

Identeettirikoksen uhri joutuu taistelemaan rikollisen aiheuttamien laskujen kanssa vuosikausia, mikäli poliisi ei löydä identeettivarasta ja saa häntä kiinni. Viranomaisten toiminnan nopeus vaikuttaa aina hurjan paljon uhriksi joutuneen ihmisen elämänlaatuun. Uhriksi voi joutua kuka tahansa. Niinpä vaadin tasapuolisesti suomalaisille oikeutta nopeaan oikeudenkäyntiin ja poliisille enemmän resursseja tutkia rikoksia!

 

Mika Kivimaa

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Suomen oikeusjärjestelmä on varsin hidas! Suomessa käsittely on yhtä hidasta kaikille – tasapuolisesti."

Tuo ei pidä paikkaansa. Miten voit noin hölmösti "argumentoida".

Sama juttu kuin jos väittäisit, että kaikki tarvitsevat saavat lääkäriajan.

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Kiitos kommentistasi! Poistin sanan "yhtä". Oikeuskäsittelyjen priorisoinnista voisi joku tehdä tutkielman niin saataisiin tarkempaa tietoa vaihteluista.

Toimituksen poiminnat