Mika Kivimaa - Kyseenalaistamisia hyvinvoinnin vuoksi kulttuuri + kansallismielisyys = kansakunta -> kansakunta + laki = kansallisvaltio

Suomi pitää Ahvenanmaata omana maakuntanaan

  • Suomi pitää Ahvenanmaata omana maakuntanaan

Onko otsikon lause mielestäsi objektiivinen totuus? Vai sisältääkö se piiloviestintää? Lause on totta, mutta se ei ole objektiivinen totuus. Lause piilottaa sisälleen väitteen siitä, että näin ei silti oikeasti ole tai että tämä Suomen näkemys on vain poliittinen mielipide eikä fakta.

On väärin, että suomalainen mediakenttä toistuvasti harrastaa tällaista poliittista mielipiteen muokkausta. Näin se tekee kirjoittaessaan ”Kiina pitää Taiwania omana maakuntanaan”. Suomalaisille toimittajille pitäisi antaa lisää ohjeistusta faktan ja mielipiteenmuokkauksen erottamisessa artikkeleissaan. Median ensisijainen tehtävä on välittää faktatietoja. Nykyään media on kuitenkin nostanut ensimmäiseksi tehtäväkseen esitellä erilaisia valikoituja näkökulmia. Sekin on tarpeen, mutta vaarallista silloin, kun näkökulmaa ohjaa lähes aina samankaltainen aatemaailma. Ei ihme, että suomalainen demokratia voi verrattain huonosti! Jos mielipiteet pidettäisiin vain mielipidesivun asioina – jotka kattaisivat maakuntalehdissä vähintään koko sivun – niin lukijat eivät altistuisi tarkoituksenhakuiselle mielipidemuokkaukselle uutisia lukiessaan. Siksi myös uutisten oheen liitetyt ”toimittajan kommentti” tekstit pitää lopettaa.

Taiwan ei ole koskaan julistautunut itsenäiseksi eikä myöskään ole valtiona viralliselta nimeltään Taiwan vaan Kiinan tasavalta. Kyseessä on koko Kiinan kansantasavallan maantieteelliseen alueeseen kohdistuva hallintapyrkimys. Siksi kukaan ei voi hyväksyä sekä Kiinan että ”Taiwanin” valtiota. Ne tosiasiat, että Ahvenanmaalla on oma hallitus, oma kieli, omia lakeja ym. ja se on oma tullialueensa, eivät tee siitä omaa valtiota. Sitä, jopa kutsutaan (Ahvenan)maaksi, mutta se ei ole julistautunut itsenäiseksi, joten sitä ei voi sanoa itsenäiseksi valtioksi. Samoin on Taiwanin kanssa. Ahvenanmaalaiset eivät sentään kuitenkaan väitä Suomen kuuluvan Ahvenanmaahan! 

Noin puolet Taiwanin saaren asukkaista haluaisi, että Taiwan palautuisi joskus tulevaisuudessa hallinnollisesti Kiinan kansantasavallan yhteyteen. Noin puolet eivät. 

Lisäksi vakioväite ”Kiina pitää Taiwania omana maakuntanaan” sisältää propagandistisen ilmaisumuotonsa lisäksi myös asiavirheen: Kyse ei ole maakunnasta, vaan läänistä. Käännösvirhe johtuu suomalaisten heikosta englanninkielentaidosta (vrt. province). Kiinassa ei ole jättimaakuntia, vaan maakunnat ovat yleensä maantieteellisesti Suomen maakuntia pienempiä ja niiden poliittinen asema on vähäinen.

 

Mika Kivimaa

kiinankielen asiantuntija

 

 

Esimerkkejä: 

https://yle.fi/uutiset/3-10205330 Uutinen, jossa Taiwania ensin kutsutaan autonomiseksi alueeksi, mutta uutisen "korjauksessa" on jälleen palattu vanhaan propagandaan. 

Samanlaista ajatusmaailmaa esiintyy myös muualla kuin toimittajien parissa, sillä suomalaisia on aivopesty tällä asilla jo vuosikymmeniä. 

http://www.turpopankki.fi/fi/index.php/kiinaulkopolitiikka/kiinan-ulkopo...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Itsenäisellä maalla on oma armeija ja laivasto, se ratkaisee.

Onko Ahvenanmaalla?
Onko Taivanilla?

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Mielestäni se ei ratkaise. Islannilla ei ole omaa armeijaa ja se on silti itsenäinen. Tosin on rannikkovartiosto ja hieman ilmapuolustusvalmiutta. USA vastaa Islannin puolustuksesta. Andorralla, Liechtensteinilla sekä monilla Tyynen meren saarivaltioilla ei ole armeijaa. Kiinan tasavallalla (Taiwan) on oma armeija, mutta todellisen puolustuskyvyn turvaa liittolaisuus Yhdysvaltojen kanssa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista,...

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ahvenanmaalla on itse hallinto ei itsenäisyyttä se on kansanyhteisön päätöksellä Suomelle kuuluva maapala saaristomerellä .
Saman yhteisön päätöksillä myös militaarisoimaton alue terv tepivaari

Toimituksen poiminnat