Mika Kivimaa - Kyseenalaistamisia hyvinvoinnin vuoksi kulttuuri + kansallismielisyys = kansakunta -> kansakunta + laki = kansallisvaltio

On oikeus olla erilainen

  • Kokkolan Pride-kulkuetta 16.6.2018
    Kokkolan Pride-kulkuetta 16.6.2018

Kävin Kokkolan Pride-tapahtumassa. Siellä oli hyvä, iloinen tunnelma enkä missään havainnut viestiä, että kaikkien pitäisi ajatella niin kuin sateenkaariväki ajattelee. Juttelin muutaman osallistujan kanssa ja sain hieman erilaisia vastauksia tapahtuman syvimmästä merkityksestä.

 

Olisin halunnut kysellä useammiltakin ihmisiltä näkemyksiä ja kokemuksia, mutta en kehdannut häiritä heitä. Kokkolan länsipuistossa vietettiin piknikkiä aamupäivästä alkaen ja Pride-kulkue lähti kello kaksi kävelemään kohti toria, jossa oli musiikkiesityksiä ja pari pientä puhetta. Toisin kuin suurkaupunkien Pride-kulkueissa, suurin osa marssijoista oli pukeutunut normaalista ja vain harvat olivat pukeutuneet ”homomaisesti” tai selkeästi toisen sukupuolen asusteisiin. Minulle vastattiinkin, että hassusti pukeutuminen ei ole poikkeavan seksuaalisuuden tuottama mieltymys.

 

Homoseksuaalisuuden ja muiden epätavallisten seksuaalisuuden tai sukupuolisuuden muotojen alkuperästä on erilaisia näkemyksiä. Itse uskon niiden olevan lähes 100-prosenttisesti synnynnäisiä. Näin käsittääkseni myös sateenkaariväki uskoo. Tätähän ei ole todistettu tieteellisesti – tietääkseni. Seksuaalisuus on herkkä ja subjektiivinen aihe. Siksi siitä on vaikea debatoida.

 

Poikkeavuus luo aina särön yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Ihminen tarvitsee tuntea kuuluvansa johonkin sosiaaliseen yhteisöön ja se on ymmärrättävästi vaikeaa, jos oma seksuaalisuus on erilaista kuin valtaväestöllä. Vaikka valtamedia yrittääkin usein esittää homoseksuaalisuuden ihannoivassa valossa, tuskin juuri kukaan pyrkii kuulumaan seksuaaliseen vähemmistöön siksi, että se on ”coolia” (= makeeta).

 

Mielestäni ketään ei saa syrjiä hänen seksuaalisuutensa tai sukupuolensa perusteella. On eri asia mitä mieltä on siitä, mikä on normaalia tai hyväksyttävää käytöstä, kuin onko joku hyväksyttävä ihmisenä. Kaikki ovat hyväksyttäviä ihmisiä. Joku saa olla sitä mieltä, että homous on coolia ja minä saan olla sitä mieltä, että homous ja transsukupuolisuus on synnynnäinen kehityshäiriö. Tärkeintä on, ettei ketään kiusata tai syrjitä sen vuoksi mitä hän on. Toiseksi tärkeää on, että jokainen voisi olla sinut itsensä kanssa. Ei tarvitse olla ylpeä siitä mitä on, riittää, että on tuntee itsensä arvokkaaksi eli omaa hyvän omanarvontunteen. Sana "Pride" ei oikein sovi käytettäväksi Suomessa, koska ylpeydellä on suomenkielessä lähinnä vain negatiivinen merkitys. "Omanarvontunto"-kulkue olisi toisaalta kovin pitkä nimi tapahtumalle. Parempi nimi olisi "Dignity-kulkue". Näin myös ulkomailla.

 

Te, jotka osallistuitte Pride-kulkueeseen osoititte suurta rohkeutta, sillä monilla vaikuttaa olevan siitä jos jonkinlaisia väärinkäsityksiä. Tapahtuman tarkoitus ei ole, että kaikki ihmiset hyväksyisivät homo- seksuaalisen elämäntavan tai sukupuolenvaihdokset, vaan, että kaikki hyväksyttäisiin yhdenvertaisina ihmisinä tässä maailmassa. Meidän epätäydellisyys on erilaatuista ja eriasteista, mutta se ei tee kenestäkään pahaa tai arvotonta ihmistä.

 

Yhden väärinkäsityksen huomasin myös sateenkaariväen yhdessä kyltissä. Siinä julistettiin ”Tiukka ei rasismille”. Rasismilla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä, sillä rasismi on rotusyrjintää, ei syrjintää seksuaalisen ominaisuuden perusteella.

 

En edelleenkään hyväksy homoseksuaalisia suhteita, mutta hyväksyn homoseksuaalisuuden vallitsevana tosiasiana. Jos joku ajattelee, etten silloin hyväksy häntä, koska hän on homo, en ole vastuussa hänen ajatusvirheestä enkä hänen loukkaantumisestaan.

 

Haluan kertoa tällä kirjoituksella, että seksuaalisesti erilaisten ihmisten yhdenvertainen kohtelu ei vaadi sitä, että hyväksyt homoseksin tai homoavioliitot eikä sitä suurin osa sateenkaariväestä sinulta vaadikaan. Vaaditaan vain, että ihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti.

 

Yhdenvertaisuudesta, kuten myös monista muistakin sanoista, on valitettavasti hyvin erilaisia käsityksiä eikä minun käsitykseni taida osua yhteen enemmistön sateenkaariväen käsityksen kanssa. Mielestäni yhdenvertaisuus ei ole sama asia kuin samankaltaisuus. Koska biologisissa ominaisuuksissamme on eroja sukupuolesta johtuen, emme voi millään saada samankaltaista kohtelua kaikissa asioissa. Esimerkiksi miehellä ei ole oikeutta tehdä aborttia tai kieltäytyä siitä; naisella on. Laajasti ymmärrettynä tässä asiassa miehiä ja naisia ei kohdella yhdenvertaisesti.

 

Kaikilla on oikeus olla erilainen. Minulla on oikeus olla hetero ja minulla oikeus ajatella ja sanoa, että muu kuin heterous on epänormaalia. Minulla – kuten kaikilla – on myös oikeus olla epäsosiaalinen, outo, ylivilkas, epävarma, utelias, puhelias, värikkäästi pukeutuva, hidasälyinen, provosoiva, viisas, yksinkertainen, lapsellinen, nauravainen, ynnä muuta; milloin mitäkin.

 

Mika Kivimaa

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hienoa, että kävit tutustumassa Pride-tapahtumaan ja puhuit osallistujien kanssa. Arvostan. Blogia ei varmasti ollut helppo kirjoittaa, sen voi rivien välistä lukea.

Ei tarvitse hyväksyä, miten ihmiset elävät. Minua ei haittaa, että kaikki eivät elämänkumppanuuttani ja avioliittoani hyväksy. Ne ovat minun ja puolisoni välisiä asioita. Merkityksellistä on, halutaanko poliittisella toiminnalla estää tasavertaista kohtelua, syrjimättömyyttä ja lain suojaa. Sitä minä en hyväksy ja tiedän olevani vahvemmalla pohjalla kuin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vastustaja.

Kirjoittaja ansaitsee kiitoksen rehellisyydestä, avoimuudesta, uskalluksesta - ja hyökkäämättömyydestä.

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

Kiitokset kiitoksista Markku! Arvostan. Muuten, en pidä itseäni tasa-arvon enkä yhdenvertaisuuden vastustajana. Ehkä et sinäkään minua. Oli kyllä aika helppo kirjoittaa, kun olen jo kokenut kirjoittaja eikä tyylini ole muutoinkaan hyökkäävä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Halusinkin juuri kiittää siitä, että et vastusta yhdenvertaista kohtelua.

Juha Hämäläinen

Hyvä ja rohkea kirjoitus. Ajattelen itse kovin samoin. En hyväksy poikkeavien syrjintää enkä toisaalta mitään ajattelun pakkosyöttöä ja poliittisesti korrektia asennepakkoa

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Itse uskon niiden olevan lähes 100-prosenttisesti synnynnäisiä. Näin käsittääkseni myös sateenkaariväki uskoo. Tätähän ei ole todistettu tieteellisesti – tietääkseni.»

Se taitaa olla vähän jaa-a. Sinällään ei tietääkseni ole mitään teoriatasoista tieteellistä mallia homoseksuaalisuudesta. Yksi synnynnäinen tekijä on esitetty organisaatio-aktivaatio-hypoteesin muodossa, jossa aivot organisoituvat "miesmäisesti" ja "naismaisesti" jo varhaisena sikiökauden kriittisenä ajanjaksona. Aivojen sukupuolityypilliset piirteet jatkavat aktivoitumsita myös syntymän jälkeen hormonierityksen myötä, ilman ympäristön vaikutusta, joten eroa synnynnäiseen ei sikäli ole.

Poikkeavuudet tuossa mielen sukupuolimaisuuteen vaikuttavassa mekanismissa eivät kuitenkaan tee kaikista homoja, ihan jo koska sukupuoli-identiteetti ei kehity vain oman pään sisällä vaan sosiaalisen ympäristön vaikutuksesta. Lisäksi homoseksuaaliset halut ovat ilmeisesti aika tavallisia myös heteroseksuaaleiksi identifioituvien keskuudessa.

On siten vaikea jos ei mahdotonta sanoa, onko joku tietty homoseksuaalisessa suhteessa – tai hetorosuhteessa – elävä "synnynnäinen homo".

Tämä oli tieteellinen näkemykseni. Yhtä kaikki, se ei ole muiden tai lain asia määrittää, millaisissa suhteissa joku haluaa elää ja kenen kanssa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Olen samaa mieltä. Rasismi ei välttämättä liity ihonväriin.

Eilen menin ja @puhuin avoimien rasistien kanssa. Olin jopa on osin samaa mieltä,

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Enpä olisi vienyt kasvuikäisiä lapsiani mielenosoitus-tyyppiseen kulkueeseen, mutta kuvasta päätellen kaikki eivät ajattele näin. Eikö lapsen kuitenkin pitäisi antaa kehittyä siihen asti, että hän itse tietää kenen lippua haluaa kantaa?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ihmisoikeudet eivät ole ideologia.

Toimituksen poiminnat